Lievens blog

Monteverde

Eerste indrukken, vaststellingen, feiten en geen oordelen.

Jaja, goed aangekomen. Alweer 5 dagen geleden. De dag dat Costa Rica won van Panama (voetbal, 2 – 0) en alle supporters daarna vrolijk toeterend door de straat van mijn hostel bleven rijden om dat te vieren. Ik was in slaap gevallen, het was nog maar 22u30, maar voor mij was dat op dat moment al 6u30.
Dan naar Monteverde voor 3 dagen. Wat door het wolkenwoud gaan wandelen en diertjes spotten. Cloud forest, bosque nuboso, in het Nederlands is het eigenlijk nevelwoud, denk ik. Zo zijn er maar een paar in de wereld. Het is er altijd bewolkt, gemakkelijk voor de weersvoorspellingen daar. Het heeft te maken met de vochtige lucht die van over de Pacific komt en de warme lucht van over de Caraïben die boven de bergen daar botsen en wolken maken. Of omgekeerd. Wie wolken wil maken, heeft nu het perfecte recept. Al was het behalve die wolken ook zonnig.
Luiaard, check.
Coati mundi, check.
Tarantula, check.
Quetzal, check.
Toekan, check.
Brulapen, check.
Tayra, check.
Ik ben niet helemaal zeker van die laatste. Deze stak voor mijn voeten de straat over en geen gids in de buurt. Hij leek het meest op de tayra volgens de plaatjes van lokale fauna die beschikbaar zijn in alle hostels. Gidsen zijn eigenlijk ook wel plezant. Als kind enthousiast als ze een luiaard of een quetzal spotten. Maar wel duur. Die quetzal is wel erg zeldzaam naar het schijnt. Gelukzakken dat we zijn. Maar voor hetzelfde geld keert die elke avond gewoon terug naar zijn kooitje natuurlijk.
Alles heeft minstens een viersterren rating op Tripadvisor daar trouwens. Niet dat ik die website gebruik, maar er wordt wel volop mee geadverteerd, dus precies wel big deal. Wel moeilijk kiezen tussen al die viersterren dingen zeg.
Pura vida. Dat zegt iedereen hier nogal vaak. Oprecht, denk ik, niet alleen tegen toeristen. Ik heb het 2 tico’s op een onbewaakt ogenblik ook tegen elkaar horen zeggen. Tico’s, dat zijn de Costa Ricanen trouwens.
Het stikt hier ook van de Amerikanen. Amerikaanse kinderen eten chips als ontbijt. Een vaststelling, geen oordeel. Amerikanen zijn na brulapen de makkelijkst te spotten soort in het tropisch woud. Een vaststelling, geen oordeel. Heel vriendelijk en sociaal ook, hoor.
Ook veel Nederlanders trouwens. Nee nee, niet om tot de derde makkelijkst te spotten soort te komen. Allemaal gemoedelijke, rustige Nederlanders hier. (Op de derde plaats komen de colibri’s gek genoeg, net allemaal kleine rond zoevende helicoptertjes ) Vanavond slaap ik zelfs in een hostel van een Nederlandse in Samara.
Monteverde was maar een kort uitstapje vooraleer ik aan mijn Spaanse lessen begin. Het is wel nodig ook om wat makkelijker te communiceren hier. 2 weken les met homestay. Ik ben benieuwd, morgen ontmoet ik mijn gastgezin. Ik heb een cadeautje meegebracht: Antwerpse handjes. Dat leek me een goed idee, het is geen chocolade dus het smelt niet en het is echt iets uit mijn ’thuis’. Alleen zitten die koekjes nu al 5 dagen in mijn bagage in een papieren zakje. Ik vraag me af of er behalve kruimels, ook nog een paar hele handjes in zullen zitten morgen.
Toekan, check.
Papegaai, check.
Een groen-gele-giftige slang, check.
Vaststelling: het valt me op dat hier heel weinig mensen een bril dragen. (Zonnebrillen niet meegerekend) ik zal eens vragen hoe dat komt eens mijn kennis van het Spaans dat toelaat.
En het eten is hier ook goed.
Gemoedsgesteldheid: het begint langzaam door te dringen, na een vrij hectisch moment voor vertrek. Dat appartement leeg krijgen, nam me wat meer tijd in beslag dan gedacht… Onder andere… Maar het deed wel goed, zo veel kunnen weggooien. Ik heb daardoor wel het gevoel niet van iedereen deftig afscheid te hebben genomen,… Maar langzaam raak ik dus in relaxte reismodus. Vandaag heb ik bijvoorbeeld niets gedaan. Alhoewel. Een stevig busritje van 5 uur. En een duik in de pacifische oceaan.
Duik in de pacifische oceaan, check.
Tot de volgende

[shashin type=”photo” id=”390,407,420,408,409,403,419,418,395,405,397,391,392,393,394,410,411,401,402,413,412,389,388,404,399,406,415,414,416,417″ size=”small” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mobiele versie afsluiten