Waarom ook niet

Een bijzondere verzameling van archeologische vondsten

Alle objecten en afbeeldingen die verzameld werden, komen uit verschillende achtergelaten archieven van prof dr Erika Berkmans, professor archeologie aan de universiteit van Antagonia.

Met veel moeite hebben we het materiaal verkregen en de universiteit wil hier verder ook niets mee te maken hebben. Alhoewel deze vondsten niet te ontkennen zijn, is er volgens hen geen wetenschappelijk kader om het bestaan van deze objecten te plaatsen in de huidige klassieke tijdrekening.

professor Erika Berkmans

Een hele gedreven archeologe die sinds 1976 verbonden is aan de universiteit van Antagonia, gespecialiseerd in de oudheid en de allereerste beschavingen.

In het begin van haar academische loopbaan holde zij van opgraving naar opgraving, maar na een tijdje bleef zij gewoon in Antagonia en was er vooral een enthousiaste en gerespecteerd lesgeefster.

Tot een drietal jaar geleden, niet veel voor haar pensioen, ze plots weer heel de wereld begon af te reizen. Voor mysterieuze projecten, waar ze ook zelden iets over vertelde. Omdat de universiteit het volste vertrouwen in haar had en haar dat ook wel gunde, lieten ze haar begaan zonder veel vragen te stellen.

Nooit zag iemand het resultaat van haar nieuwste zoektocht, haar recentste archeologische vondsten. Tot ze 2 jaar geleden verdween.

Ze zou opzoekwerk verrichten in Frankrijk. In het centraal massief, in de buurt van de vulkanische berg Puy Mary. Sindsdien heeft niemand wat van haar vernomen.

De notities die mevrouw Berkmans maakte, alhoewel ze bekend stond om haar onderzoek uitvoerig te documenteren, zijn ook nergens terug gevonden. Op haar bureau op de universiteit is over deze recentste opgravingen niets te vinden. Of de universiteit geeft het niet vrij.

Wat we hier tonen is wat professor Berkmans verzamelde en stockeerde op adressen waar ze verbleef tijdens haar zoektocht. Voorlopig zijn er maar 2 gekend.  Eentje in frankrijk en eentje in Galicie in Noord-West Spanje in de buurt van Oviedo.

Niets van wat we terugvonden is terug te brengen tot een bepaalde periode. Net zoals de universiteit en enkele van haar ex-collega’s beweren. En het is heel moeilijk te dateren. Ook niet met die meest geavanceerde koolstofdateringstechnieken.

Is het een oude periode die we nog niet kennen? Een periode die bewust uit de (recente) geschiedenis is gewist? Is het een parallelle geschiedenis? Of zijn het een soort tijdscapsules uit een periode / van een plek of dimensie?

Aan de hand het weinige dat ze losliet tegenover vrienden, weten we dat de de verzameling afbeeldinge over het 3d-printen van planten (of dat vermoeden we toch) een van de eerste ontdekkingen moet zijn.

Overzicht

Hier volgt een overzicht van de verschillende vondsten tot nu toe. We hopen er zo snel mogelijk nog veel meer aan toe te kunnen voegen.

Waar het kan, vermelden we mogelijke verklaringen of interpretaties. Maar eigenlijk is nog helemaal niets zeker momenteel. En willen we eigenlijk ook graag oproepen om mee te denken rond mogelijk theorieën over deze bijzondere archeologische vondsten.

  • Onderzoeksboek - Om mijn onderzoek, alle ideeën, de weg naar het uiteindelijke resultaat te ‘illustreren’ maakte ik een onderzoeksboek. Een verzameling van schetsen, experimenten, elementen van collages, werk dat ik uiteindelijk niet zou gebruiken, foto’s van ‘work in progress’. Het resultaat van mijn eindwerk is een wetenschappelijk onderzoek, archeologie. Ik wou mijn eigen werk ook op een ‘wetenschappelijke’ […]
  • Doosjes met electronische insecten - Doosjes die geluid maken als je ze open doet. Daarin zit dan een soort insect gemaakt van elektronische onderdelen en elementen van planten. Die in een soort hars bevroren zitten. Als je ze open doet verwacht je dat het blokje smelt en het insect er langzaam uit zal kruipen. maar dat doen ze niet. En wat is […]
  • Landschappen op hout - We vonden een hele houten plankjes met landschappen. Ze zijn deels getekend, deels met samengesteld uit verschillende materialen en texturen. Geven ze een beeld van hoe het landschap er in die periode moet uit uitgezien hebben. Of is het een interpretatie van 1 persoon, 1 plek,… en dus niet representatief. Op sommige vlakken zijn het […]
  • Kan je planten 3D printen? - Uit deze stukken van een presentatie, een soort wetenschappelijk demonstratie denken we, blijkt dat het moet kunnen. Experimenteren met plantensappen. De celstructuren van planten doorgronden. Hoe wordt een blad opgebouwd uit stelen, nerven, chlorophyl,… Hoe groeien de takken van vesrchillende boomsoorten. Het ontwikkelen van machines die een boom / plant kunnen ‘printen’. Het lijkt evident […]
  • Caseïnedrukken fossielen - Groot was onze verbazing toen we deze reeks vonden. Niet alleen konden we weer niet thuisbrengen wat er juist afgebeeld wordt. Het lijken ons fossielen, maar dat is zeker voor interpretatie vatbaar. Toen we deze afbeeldingen analyseerden, bleken het caseïnedrukken te zijn. Een manier om foto’s af te drukken door middel van het lichtgevoelig maken […]
  • risoprint Een natuurlijke dimensie - De natuur als een dimensie Dat natuur een belangrijke rol speelt in de cultuur / tijd waaruit deze vondsten stammen, ondervonden we al in vele objecten. Dit boekje is daar een exponent van. Het zijn vooral afbeeldingen van weelderige -exotische- natuur. En twee mensen die die natuur lijken binnen te wandelen. Alsof ze zich letterlijk […]
  • Nerveuze structuren - Houtachtige structuren. Die opgebouwd lijken zoals de nerven van bladeren.  
  • Dierlijk leven #2 - Vondsten van dierlijk leven. Nog meer vondsten van wat we denken dat dierlijk leven is uit deze periode. Een minder diverse reeks qua kleur en vormen dan deze reeks, Deze zijn duidelijk verwant aan elkaar. Misschien is het wel 1 familie.   Het hele familie album ingekaderd en wel. Wil je er ook eentje? Met […]
  • Dierlijk leven #1 - Vondsten van dierlijk leven Althans dat is wat we weeral veronderstellen. Een soort divers plaktonachtig leven. Op de tentoonstelling werden er enkele verkocht. Wil je er ook een? Laat me iets weten. Met of zonder kader. Ik maakte ook een A3 poster met ze allemaal nog eens samen, daarvan zijn er ook nog enkele te […]
  • Odyssee - Jammer genoeg hebben we het geschrift nog niet kunnen ontcijferen. Enkele mensen zijn er druk mee in de weer, zij beweren dicht bij de sleutel te zitten. Probleem is dat er weinig referentie materiaal is. Dit boekje is aan de afbeeldingen te zien een verslag van een soort odyssee. Alleszins een soort expeditie. Er komen […]
]