2 maanden geleden werd ik 40. En dat heb ik niet gevierd. Nee, dat veroorzaakte geen depressie of mentaal moeilijke momenten nochtans. Het was fysiek. Twee wijsheidstanden vonden dat het nu wel tijd was en besloten dat ze getrokken wilden worden.

Dat valt nog wel mee, qua ouderdomskwaaltje. Afijn, niet die dagen zelf, maar achteraf bekeken.

Ik ga dat feestje nog een heel jaar lang inhalen hoor, wees maar gerust.

(Sorry Sophie, niet gevierd, maar het was wel een geweldig fijne avond. En een keigoed optreden van de Portables)

En leeftijd is relatief… sinds een dikke week mag ik me zelfs officieel ‘aanstormend talent’ noemen. Moet je daarvoor 40 worden. Klinkt een beetje tegenstrijdig. Ach ja, dat is mijn tempo van leven zeker? Dat heb ik al eerder gemerkt.

Aanstormen. Dat klinkt me vermoeiend ook trouwens. En het is vakantie, pfff…

De academie waar ik 5 jaar illustratieve vormgeving gestudeerd had, verraste me op de proclamatie volledig met een ‘Prijs van de academies, stimulans voor aanstormend talent…’ Dat overviel me dus wel een beetje, want alleen al de 3 anderen die samen met me af studeerden in mijn richting kunnen wel écht goed tekenen / ontwerpen / collages maken.

nee, geen valse bescheidenheide echt, kijk maar eens bij Christophe of Younes (en zijn geweldige afstudeerproject Coletter). En Heleen, geen website bij mijn weten. Maar er zullen zeker werken van haar hier te zien zijn.

En dan miste ik jammer genoeg de tentoonstellingen van de andere richtingen…

Ik ben natuurlijk wel heel blij dat mijn gepruts en geëxperimenteer – en ook wat tekenen en schilderen – dus blijkbaar gesmaakt werd. Ander zou ik er hier ook niet mee stoefen natuurlijk.

Als stimulansprijs had het inderdaad wel al een stimulerende werking om alles hier nog eens op deze website te gooien. Ik was het na de jury en de tentoonstelling allemaal een beetje beu geworden. Maar ik heb er me nu toch eens aan gezet.

Het kader, de ‘raam’-vertelling vind je op de pagina archeologie.

Want ik wou iets rond archeologie doen. Dat is al op reis in Zuid Amerika beginnen groeien. Daar bezocht ik archeologische sites als Macchu pichu, Chan Chan, Kuelap, ciudad perdida… En leerde er de fantastische verdwenen culturen kennen van de Inca’s, Muisca, Tiwanaku, Chimu, Tairona,… En zag ook hoe die culturen er nog verder leven bij de bevolking. Het fascineerde me hoe totaal anders zo een cultuur kan zijn, als die zich helemaal los van andere continenten / culturen heeft kunnen ontwikkelen. Een totaal andere taal, andere gebruiken, andere sociale omgangsvormen, wetenschappelijke theorieën en een compleet verschillende vormentaal / kunst. Daardoor stel je ook je eigen gebruiken eens in vraag. Want dan zie je dat het helemaal anders kan.

Ik wou er zelf zo eentje verzinnen. En voor die fictieve cultuur een eigen taal / vormen / objecten bij elkaar fantaseren.

Andere inspiratiebronnen waren de Tate Thames Dig van Mark Dion en, natuurlijk, alle Indiana Jones films 🙂 . Zo werd archeologie mijn toegangspoort om tot die cultuur door te dringen.

Het thema was perfect om daarbinnen nog veel te kunnen experimenteren, dus vrij te zijn, maar toch ook specifiek genoeg om me meteen een richting te geven naar waar ik heen moest. Daardoor, en gestimuleerd door onze fijne lerares Vera, werd het een productief jaar.

Op een rijtje:

planten-3d-printen12Presentatie over de structuur van planten en hoe ze te reconstrueren met een ‘3d printer’ — Aquarel & photoshop — bekijk ze allemaal hier

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

dierlijk-leven_0013Vormen van dierlijk leven — inkt op transparant, scans ‘geglitcht’ met Audacity  — bekijk reeks 1 – reeks 2 – en ik maakte er ook een filmpje van

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

collages-op-hout_0005_plankschap08Landschappen op hout — collages verschillende materialen op hout — bekijk ze allemaal hier

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

doosje04bMuziekdoosjes met insecten — kartonnen doosjes met audiomodule & insecten uit plantaardige en electronische in hars gegoten — bekijk ze allemaal hier

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

caseinedruk Fossielen – caseïneprints — bekijk ze allemaal hier

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

natuurlijke-dimensie-risoprint-boekje-binnen-scan01Een extra dimensie: de natuur — risoprint boekje met foto’s van planten genomen in Zuid Amerika — bekijk het hier

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

bladen06Experimenten door bladeren te bewegen tijdens het scannen — bekijk ze hier

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

riso-boekje-odysseeEen boekje over een (ontdekkings)tocht – foto’s gecombineerd met illustrator en aquarel figuren — bekijk het hier

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

Van het hele proces maakte ik een ‘boek

 En wie weet nog een.

Oh, en wat dingen die overbleven van de tentoonstelling staan nu te blinken in mijn winkeltje. Voel je vrij…

Gestimuleerd als ik ben, ga ik binnenkort nog eens wat ideetjes (er waren er genoeg) waar ik niet meer toe kwam, uitwerken. Dan toon ik ik ze ook hier. stay tuned.

Maar eerst vakantie!